PKD

Macskák genetikai szürése PKD betegségre (Polycystic Kidney Disease)

Mi az a PKD?

Az utóbbi időben elsősorban az USA-ban és Nyugat-Európában mind a macskatenyésztők, mind az állatorvosok részéről egyre nagyobb figyelem irányul a macskák policisztás vesebetegségére, amelyet angol nevének (Polycystic Kidney Disease) kezdöbetüiböl kialakított PKD rövidítéssel lelhetünk fel a szakirodalomban. A Polycystic Kidney Disease, magyarul a Multicisztás Vesebetegség, a perzsa macskák 37%-ban elöforduló öröklött, genetikailag terhelt betegsége, amely a veseszövetek pusztulását okozza.

Hogyan és mikor lehet megállapitani?

Ultrahangos vizsgálattal már 9 hónapos korban, 99%-os biztonsággal meglehet állapitani a PKD-t. A veseelégtelenség tünetei sokkal késöbb jelentkeznek. Eppen ezért nagyon fontos az, hogy már a tenyésztés során megtudjuk azt, hogy melyek azok a macskák, amelyek ezt a PKD1 nevü gént hordozzák magukban.

Hogyan történik az erre a betegségre való szürés?

Az erre a génre történö szürést már több laborban is évekkel ezelött megkezdték. A UC Davis Allatorvosi Egyetem PKD-röl szóló honlapja erröl részletes bemutatást ad, az alábbi képeket erröl a honlapról kértem el, bemutatásra. A teszt úgy történik, hogy macskák szájának a nyálkahártyájáról kell levenni egy nyálkahártya mintát és azt a számos labor egyikébe beküldeni.

A PKD1 génre pozitiv macskák utódjainak valamivel több mint 50%-ban biztosan ki fog fejlödni a PKD, tehát ezeket az állatokat a tenyésztésböl ki kell zárni.