A maine coon már az 1900-as évek elején megmutatta magát a kiállításokon az Amerikai Egyesült Államokban. Valószínűleg ezek a maine-i macskák voltak azoknak az első macskáknak a leszármazottai, melyeket a gyarmatokra hoztak be, később pedig Angliából importáltak. Voltak köztük egyszerű, hosszúszőrű házimacskák, de perzsák is. Valószínűsíthető, hogy ezekből az egyedekből tenyésztették ki az eredeti fajtát Maine államban úgy, hogy a tanyasi házimacskák fizikumát és erősségét ötvözték a korabeli hosszúszőrű perzsával. Már a 19. század első éveiben igen elterjedt volt ez a fajta a Maine állambeli farmokon, sőt, akadtak olyanok is, akik tenyészteni kezdték. Emellett különböző kiállításokon is megjelentek, melyeken a perzsákkal közös csoportban vehettek részt, de különbséget tettek a maine-i és az Angliából származó perzsák között. 1908-ban került fel a törzskönyvezett macskák listájára, de 1915-től mégsem tenyésztették a fajtát, csupán egyszerű háziállatként tartották. 1950-es években újra felfedezték ezt a különleges fajtát, és ekkor jött létre a Central Maine Cat Club (Központi Maine Macska Klub), aminek az volt a célja, hogy a fajta fenntartása mellett minél népszerűbbé tudják tenni ezt az őshonos amerikai macskafajtát. A fajtastandard rövid időn belül elkészült, és kiválasztották azokat az egyedeket Maine-ből, akik ennek a standardnek teljesen megfelelt, és meg is kezdték a tenyésztési programot. Végül 1976-ban hivatalosan is elismerték a fajtát a C. F. A.-nál, majd az első maine coon példányok megérkezése után Európába, 1983-ban a FIFé (európai székhelyű koordináló macskaszervezet) is bejegyezte a fajtát. A maine coon pedig világszerte az egyik legnépszerűbb és legismertebb fajta lett.
   A Maine Coon egy igen nagy testű, izmos macska. Mellkasa meglehetősen széles. Lábai tömzsik, és közepes hosszúságúak. Nagy, kerek mancsai vannak, lábujjai között pedig szőrpamacsok találhatóak. Farka hosszú. Lassú fejlődése miatt a négy éves kort is elérheti, mire végleges méretét eléri. A hímek ennél a fajtánál is nagyobbak, mint a nőstények. Feje közepesen nagy és széles, szögletes pofája van, pofacsontja meglehetősen széles. Erős álla van. Fülei széles alapúak, egy fülnyi távolságra állnak egymástól, a végük hegyes, a végén pedig hiúzhoz hasonló szőrzet van.  Távol ülő szemei nagyok és kifejezőek, enyhén befelé dőlnek. A szemszíne bármilyen lehet. Bár sűrű és nehéz felépítésű a szőrzete, mégis lágy esésű. Hátsó lábain és a hasán hosszabb a szőre, mint pl. a vállán. Jellegzetes a szép gallér. Csak természetes színekben tenyésztik cirmos mintázattal (lehet csíkos, pettyes és foltos), vagy anélkül, fehér foltokkal, vagy ezüst-fehér aljszőrzettel. Nem megengedett színek a colorpoint, a burma színezet, az őzbarna, a lila, a fahéj, a csokoládébarna. 
   Hosszú szőrzete ellenére nem kell kimondottan sokat gondozni, mivel a tanyasi őseitől örökölte azt a tulajdonságát is, hogy szőre nem gubancolódik.
   Rendkívül barátságos természetű, kedves, tásaságkedvelő macska, mégha ezt első ránézésre nem is gondolnánk róla. Nagyon élvezi a játékot, a szórakozást, mindenre felmászik, de tud nagyon lusta is lenni. Szeret gazdája ölében feküdni, élvezi, ha simogatják, babusgatják. A jól szocializált Main Coon jól kijön a gyerekekkel, és más háziállatokkal is. Nem ellenzi a heti fésülést sem. Jó alkalmazkodó képessége miatt jól érzi magát a szabadban és a lakásban is. A nagy testű macskákra általában nem jellemző, lágy, visszafogott hangja van, amit hallat is, ha valamit el szeretne érni.

MÉG PÁR GONDOLAT A FAJTÁRÓL:

 

A Maine Coon egész lényege az alkalmazkodás a kemény klímához. Bundája fényes, selymes, vízálló, - nem hasonlít egyetlen másik fajtához sem - hosszabb a hasán, és a hátsó lábakon, hogy védjen a nedvességtől, és a hótól, rövidebb a háton és a nyakon, hogy ne gubancolja össze az aljnövényzet. A bunda selymes, egyenletes esésű, kezelést alig igényel: elegendő hetente egyszer-kétszer átfésülni ahhoz, hogy megfelelő kondícióban tartsuk. A hosszú, bozontos farok, amit maga köré tud csavarni, amikor alváshoz gömbölyödik, melegíti őt a hideg téli éjszakákon. Nagy fülei, melyek szőrrel gazdagon borítottak, a hideg ellen is óvnak, és széles spektrumú hallótávolságot biztosítanak. Nagy, kerek, pamacsos talpuk "hócipőként" jó szolgálatot tesz. Viszonylag hosszú, szögletes orruk megkönnyíti a zsákmány megragadását, és a víz lefetyelését a kis patakokból, pocsolyákból. A kandúrok tömege általában 8–9 kg, de elérhetik a 10–12 kg-os testtömeget is, a nőstények ennél kisebbek, általában 6–8 kg-ra nőnek. A Maine Coon későn érő fajta, teljes méretét 3-5 éves kora körül éri csak el, gyermeki természetét azonban egész életén át megtartja. Ő egy szelíd, kedves "ÓRIÁS" angyali természettel megáldva.

 

Viselkedés

A Maine Coon macskák hangjukban is különböznek más fajtáktól, nagyon különleges, csicsergő, trillázó hangjukat folyamatosan hallatják udvarláskor, "beszélgetéskor" ugyanúgy, mint amikor cirógatjuk őket, vagy játszunk velük. Nagyon szeretnek játszani, különösen kisebb dolgokat cipelni, apportírozni. Ritkán nyávognak, akkor is csak félénk, vékony hangon, ami igen meglepő, látva jókora termetüket. Bár a Maine Coon nagyon ember-orientált, viszont ez nem jelenti azt, hogy túlságosan emberfüggő lenne. Nem zaklat folyamatosan a figyelmével, de szeret kiszökni velünk, megvizsgálni mindennemű tevékenységet, amibe csak belefogunk, és segíteni nekünk a maga módján. Ha szeretetre vágynak jönnek és bújnak, akár hajnalban is. Szeretnek mindig a közelben lenni, követnek szobáról szobára, és addig ülnek a csukott ajtó másik oldalán, amíg elő nem bukkanunk az ajtó mögül. A Maine Coon lehet a társunk, jó barátunk, cimboránk, de aligha lesz a dédelgetett pici-babánk. Ezek a cicák minden alkalmat megragadnak egy kis pihenésre, ejtőzésre. A fiúk igazán nagy bohócok, a lányok távolságtartóbbak, de mindketten nagyon játékosak, és azok is maradnak egész életükön át. Nagyon szeretik üldözni a zsákmányt-játékot- könnyen megragadják hosszú mancsaikkal, semmi kétség, ösztönösen kiváló vadászok.

Nevének eredete

Neve az USA egyik állama (Maine), és a raccoon (mosómedve) szó összetételéből ered, mivel korábban tévesen úgy gondolták, hogy ezek a macskák a mosómedvéktől származnak. Létezik egy romantikus történet is: Az egyik Maine állambeli farmer felesége, miközben macskáját figyelte, így kiáltott fel: "nézd ezt a macskát, úgy néz ki, mint egy mosómedve!" Mivel a mosómedve angolul "racoon" és mivel Maine államban történt, egyenesen következik az elnevezés… Persze, ha hiszünk az ilyen kedves történetekben