FIP:

FIP = feline infectious peritonitis

1963 óta ismert macskabetegség, amely világszerte előfordul. Előfordulása macskatenyészetekben gyakoribb. A hazai macska állományban a fertőzöttség mértéke 30 % körülire becsülhető.

A betegség iránt minden macskaféle fogékony, de leggyakrabban házimacskákban fordul elő. A legérzékenyebbek az 1 év alatti állatok. Leggyakrabban perzsa és sziámi macskáknál fordul elő, és gyakrabban állapították meg kandúrokban.

A fertőződés a fertőzött állatok váladékai útján következik be szájon át, vagy belégzéssel. A vírus a fertőzött állat nyálában, bélsarában, de légúti váladékaiban is megtalálható. Érdekes megfigyelés, hogy a FIP-pel fertőzött macskák mintegy fele macskaleukózissal is fertőzött. A betegségre hajlamosít az állat ellenállóképességének csökkenése is.

"Alattomos" betegség, mert az esetek egy részében a fetőzés észrevétlen marad, és csak később (néha hónapok múlva) jelentkeznek a tünetek.

A kórokozó vírus - Corona vírus

A lappangási idő általában 5-7 nap, de 4 hónap is lehet.

Tünetek:

Az első tünetek rendszerint jellegtelenek, hasmenés ill. légzőszervi megbetegedésre utaló tünetek jelentkeznek. Később láz, elesettség, étvágytalanság jelentkezik, majd a hasüregben nagy mennyiségű gyulladásos savó halmozódik fel ("hasvízkór") - "nedves" forma - mivel az erek folyadék áteresztő képessége megnő. Az állat hasának mérete jelentősen megnőhet, de tapintásra nem fájdalmas. A mellkasban is lehet folyadék gyülem, ami légzési nehézségeket okozhat.

A betegségnek van egy "száraz" formája is, amikor nincs savó kilépés, de belső szemgyulladás alakulhat ki, amelyhez veseelégtelenség, görcsös állapot, viselkedészavar, inkontinencia is társulhat.

A betegség lefolyása lassú. A kezdeti tünetek kialakulásától az állat elhullásáig hetek, hónapok is eltelhetnek.

A gyógykezelés gyakorlatilag eredménytelen, tüneti kezelésre szorítkozik, mellyel csupán az állat élete hosszabbítható meg ideig-óráig. A szövődmények megelőzése érdekében ilyenkor antibiotikumot, gyulladáscsökkentőt kell adni, és folyadékpótlásról (infúzió) kell gondoskodni. Vitaminok és roborálószerek adása is indokolt lehet.

 

Védekezés:

Ma már kapható FIP elleni védőoltás, mely oltóanyagot az orr nyálkahártyájára kell juttatni. További védekezési lehetőség a tenyészetek, állományok rendszeres szűrése (ma már kapható gyorsteszt), és a betegségtől való mentesítése (a pozitív állatokat el kell távolítani az állományból). A zsúfolt tartás kerülendő.